Tips voor betere fotografie

Tips voor betere fotografie

Tips om beter te fotograferen.

Fotograferen is een verhaal vertellen met afbeeldingen. Hieronder kan je enkele tips terugvinden die je in staat zullen stellen om net dat tikkeltje meer uit je foto’s te halen.

Wat is het onderwerp?

Dat is de eerste vraag die je je als fotograaf moet stellen om de reportage en de manier van aanpak goed voor te bereiden.

Bepaal de mogelijke hoogtepunten die je zeker niet mag missen.

 • Zorg ervoor dat je altijd klaar bent: je zult bepaalde scènes nooit kunnen vastleggen als je je camera eerst nog moet instellen voordat je begint te fotograferen.
 • Anticipeer: door te observeren, te fantaseren en soms te provoceren, breng je in je foto’s net dat beetje meer dat het verschil maakt. Weet het ‘moment te pakken’.

Apparatuur

De keuze van de apparatuur hangt uiteraard af van het gebruik dat van de beelden zal worden gemaakt.

 • Over de juiste apparatuur beschikken – digitale reflexcamera met verwisselbare lenzen of smartphone met meerdere lenzen – is belangrijk voor de beeldkwaliteit.
 • Maar het is niet de camera die het talent bepaalt: het oog van de fotografe, haar artistieke benadering, haar creativiteit en het licht zijn belangrijke factoren. Smartphones hebben de laatste jaren zo’n ontwikkeling doorgemaakt dat iedereen, met de juiste voorbereiding, fantastische foto’s kan maken.

Resolutie/pixeldichtheid van de beelden

Net als bij digitale camera’s is het mogelijk om de resolutie van de beelden die door de camera van uw smartphone worden vastgelegd, in te stellen. Dit heeft invloed op de kwaliteit die pas merkbaar wordt op een groter scherm of na het afdrukken. Het scherm van een smartphone is immers meestal te klein om de echte kwaliteit van het beeld te kunnen beoordelen. Ga naar de instellingen om de hoogst mogelijke pixelresolutie en beste scherpte te kiezen, zodat je een afbeelding kunt herkadreren met minimaal kwaliteitsverlies.

Licht en weerkaatsing

Maak gebruik van het beschikbare licht. Plaats jezelf in de juiste positie ten opzichte van dag- of kunstlicht. Tenzij je de lichteffecten met geavanceerde apparatuur kunt regelen, moet je de zon recht voor je vermijden. Maak zo veel mogelijk gebruik van natuurlijk licht, vermijd het gebruik van een flitser of het maken van foto’s onder neonlicht.

Let op de weerkaatsingen: er is niets ergers dan je eigen weerkaatsing, de flitser of de weerkaatsing van de zon of een andere lichtbron in je vensters of etalages. Zoek de juiste hoek!

Compositie

Verzorg de compositie en zorg voor diepte: benut de voor- en achtergrond door te spelen met de scherpstelling om alles rond je centrale onderwerp onscherp te maken. Dit vereist kennis van de parameters die de scherptediepte beïnvloeden. Om een achtergrond onscherp te maken moet je een lange brandpuntsafstand met een grote lensopening gebruiken en proberen je onderwerp maximaal van de achtergrond los te maken. Sommige smartphones zijn echter uitgerust met functies waarmee je de achtergrond kunstmatig onscherp kunt maken.

Denk eraan de elementen die op de foto zullen komen goed te ordenen. Let op de decorelementen, pas op dat je geen hoofden of voeten afsnijdt.

 • Volg de tweederderegel: voor een meer evenwichtige, goed samengestelde foto moet je voorkomen dat je onderwerp of de horizonlijn in het midden van de foto staat. Plaats ze eerder bovenaan, onderaan, links of rechts op ongeveer een derde van de kadrering. Dat zal de foto dynamischer en minder conventioneel maken.
 • Overweeg om foto’s te nemen op heuphoogte of op grondniveau. Deze techniek werkt goed met een smartphone. Je draagt je toestel op heuphoogte, alsof je het schuin over je schouder draagt en richt het bij benadering. Deze invalshoek geeft de foto’s ook een levendiger en natuurlijker aspect.
 • Gebruik de zoom slechts met mate: het is algemeen geweten dat de digitale zoom de kwaliteit van smartphonefoto’s aantast. Gebruik ze daarom niet al te vaak, tenzij je smartphone een optische zoom heeft.
 • Zorg dat je stil blijft staan: pas op voor onscherpe foto’s, beweeg niet tijdens het fotograferen. Je kunt je camera ook neerzetten, een statief gebruiken of een beroep doen op de beeldstabilisatiefuncties.
 • Wissel de invalshoeken wat af. Door van ver te fotograferen, van dichtbij enz. kunnen foto’s gemakkelijk dynamischer worden gemaakt. Als je eenzelfde scène van dichtbij met een breedhoeklens of van verderaf met een telelens fotografeert, krijg je van eenzelfde onderwerp heel verschillende beelden.
 • Breng er menselijke elementen in en vermijd ruggen: zelfs wanneer we logistieke, technische onderwerpen fotograferen, proberen we er collega’s bij te betrekken. Dat geeft de beste resultaten.

Bron & copyright: Belgische Geïntegreerde Politie
Alle rechten voorbehouden.

Tot slot – Recht op afbeelding

Zorg ervoor dat je de toestemming hebt van de gefotografeerde personen.

Stel een formulier op dat je samen met de gefotografeerde personen overloopt en invult.

Het formulier kan beginnen met volgende tekst:

Ondergetekende geeft hierbij de toestemming dat hij/zij gefotografeerd of gefilmd wordt, dat deze beelden mogen gebruikt worden door de fotograaf en doet hierbij afstand van alle rechten.

De fotograaf mag de beelden gebruiken via alle mogelijke interne en externe kanalen zowel via drukwerk als digitaal, zonder de eer en goede naam van ondergetekende te besmeuren. Elke latere aanspraak m.b.t. de genoemde rechten die op deze beelden van toepassing zijn, is nietig.

Als ondergetekende niet langer in de afbeeldingendatabank wilt verschijnen of wilt weten welke gegevens de fotograaf over hem/haar in bezit heeft, kan hij/zij contact opnemen met de fotograaf.

De fotograaf mag de foto’s of video doorgeven aan derden, maar nooit voor politieke, religieuze of commerciële doeleinden.

Ondergetekende verklaart hierbij geen aanspraak te (kunnen) maken op een vergoeding, van welke aard dan ook.

  • Datum: …………………………………………….
  • Plaats: ……………………………………………..
  • Voornaam: ……………………………………….
  • Naam: ……………………………………………..
  • E-mail: ……………………………………………..
  • Telefoon: …………………………………………..

Gelezen en goedgekeurd,
Handtekening geportretteerde


Voor meer info, surf naar de site “Gegevensbeschermingsautoriteit” op dit adres: https://www.gegevensbeschermingsautoriteit.be/professioneel/thema-s/recht-op-afbeelding

Het recht op afbeelding is aan ieder van ons toegekend. Het is aan u, en u alleen, om te beslissen of de beelden waarop u staat mogen worden gemaakt en gebruikt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Copyright © DuoPics - Alle rechten voorbehouden.